Dramatik Kool Si Melur Si Pekan

1
232

Si Melur Si Pekan diinspirasikan daripada hikayat melayu lama ‘Batu Belah Batu Bertangkup’. Mak Tanjung seorang ibu tunggal terpaksa bekerja keras untuk menyara keluarganya dengan melakukan pelbagai kerja. Anak sulung Mak Tanjung iaitu Si Melur, seorang yang lemah lembut, rajin membuat kerja rumah, tapi suka berangan seolah-olah hidup di zaman dahulu kala. Anak kedua Mak Tanjung iaitu Si Pekan, malas, suka melawan dan selalu buat masalah.

Pada bulan puasa Mak Tanjung berniaga di bazar ramadan untuk mencari duit lebih bagi membeli kelengkapan hari raya. Seorang orang kaya kampung iaitu Pak Kadir tidak putus-asa cuba memikat Mak Tanjung tapi ditolak mentah-mentah. Si Pekan pula terlibat dalam kegiatan geng plastik hitam. Pelbagai insiden suka, duka dan lucu berlaku dalam kampung tempat mereka tinggal dan keluarga Mak Tanjung sepanjang ramadan. Sehingga pada suatu hari Mak Tanjung lari dari rumah akibat kempunan telur ikan untuk berbuka puasa. Si Melur dan Si Pekan cuba survive tanpa ibu mereka.

Apakah nasib yang menimpa Mak Tanjung, Si Melur dan Si Pekan? Adakah keluarga Mak Tanjung akan bersatu sebelum berakhir bulan ramadan tahun ini. Semuanya dalam Dramatik Kool Ramadan Si Melur Si Pekan.

Share this page on:

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *